Burns Kati blogja

Hanggalfest

Hanggalfest

Kis hiánypótlás a szindhi sivatag zenéjéből - avagy: mi az a kamacs?

2018. február 08. - burns kati

Click here to read in English.

Szindh Pakisztánban, az Arab tenger mellett található, és a zenéje olyan színes, hogy nagy gondban lennék, ha szavakkal kellene jellemeznem. Mégis kell írnom róla, még ha felületesen is, mert nem hiszem, hogy eddig bárki is megtette volna.

Már három éve vagyok tiszteletbeli tagja a Lahooti zenészközösségnek. Saif Samejo, egy helyi etno-rock banda frontembere fogja össze a Thar sivatag népzenészeit, és gyönyörű videók segítségével mutatja be a térség zenéjét. (Ennek a sorozatnak a része volt az én videóm is, amelyikben szindhi nyelven énekelek.)

Kezdem egy énekessel, aki Szindhben mindenki személyes kedvence. Mai Dhai a legidősebb, legautentikusabb népdalénekese a Tharparkar térségnek. Tavaly együtt várakoztunk a színpad mögött a jelenésünkre, és a csúszás miatt kénytelen volt aludni egyet a kanapén, a legnagyobb cirkusz közepette. Hajnali 2 körül léphetett színpadra, addigra már nyoma sem volt a fáradtságának.

Most már arccal is fellép... Egyébként így néz ki:

mai_dhai.jpg

 A bejegyzés címében megemlítek egy hangszert, a kamacsot. Egy jellegzetes hangú, húros hangszerről van szó, amit vonóval szólaltatnak meg, és - mint megtudtam - már csak egy zenész van a Sivatagban, aki jól játszik rajta. Vele, a dolgok jelenlegi állása szerint, ki fog halni a kamacsolás művészete... hacsak nem kap észbe valaki. Remélem, lesz, aki felvállalja ezt a hangszert. (Talán a "másodhegedűs"? - Egyébként az ő hangszerén látok egy Latíf feliratot, ez a térség híres szúfi költőjének a neve, akinek költeményeit éjjel-nappal zengik a róla elnevezett szentélyben. Később erről is írok majd.)

És a végén, álljon itt a kígyóbűvölésre használt furulya, a bheen. Őrületesen szól! Mindig megjegyzem magamban, milyen szépen találták ki a városi zenészek a videókhoz a kíséretet. Ettől van, hogy nemcsak a népzene elvetemült rajongói hallgatják meg ezeket a fevételeket, hanem sokan mások is.

Még sok mondanivalóm van; pár ismerős és ismeretlen hangszer is említésre vár. Doromb, még több ének és körtemuzsika várható a folytatásban. Ajánlom a Lahooti Live Session csatornáját is szemezgetésre. 
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katalinburns.blog.hu/api/trackback/id/tr9713644782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása